

## GOMO Community Workshop 2023 Goals and Agenda

## Workshop Goals

- Share recent accomplishments, discuss opportunities for further improvement, and identify solutions to challenges facing the ocean observing community;
- Discuss and gather input on GOMO's 2022 Program Review recommendations, responses, and next steps;
- Identify ways to advance diversity, equity, and inclusion both in the research community and in our NOAA program and labs;
- Strengthen connections and collaborations within our community and identify new opportunities to engage more broadly;
- Develop messages to raise the visibility of GOMO's work.

### Workshop Agenda

#### DAY 1 |Tuesday Jul 25, 2023 9:00 AM - 5:00 PM ET In person registration opens at 8:30

# Goal 1: Sustain global ocean monitoring and observing for long-term continuity and improve data quality and system efficiency.

#### Opening Remarks | 9:00 - 9:15 AM (15 min)

• Welcome and messaging from NOAA/OAR/GOMO leadership [David Legler, Emily Menashes]

#### Session 1: GOMO Today | 9:15 - 10:00 AM (David Legler, 45 min)

- Program review recommendations, call for community input [20 min]
- What to expect in the FY24 budget [10 min]
- Discussion [15 min]

#### BREAK | 10:00 - 10:15 AM (15 min)

#### Session 2: GOMO into the Future | 10:15 - 11:45 AM (90 min)

- Session chair: Jessica Snowden
- Guiding questions:
  - What does it mean to build and maintain a sustained observing system?
  - How do we prioritize areas for expansion?
  - How do we address ongoing challenges in the ocean observing community?
  - Opportunities to increase support, infrastructure and international collaboration?
- Future of the fleet; NOAA's mission at sea [RDML Chad Cary, 10:15 AM, 20 min + 15 min Q&A]
- Planning for evolution; what does this mean? [David Legler, 10:50 AM, 20 min]
- Moderated discussion [Jessica Snowden, 11:10 AM, 35 min]

#### LUNCH | 11:45 AM - 1:15 PM (90 min)

#### Goal 2: Innovate and evolve the ocean observing network to address emerging needs and opportunities for ocean health, ocean economy, weather and climate.

#### Intent for Science Talk Discussion (Sessions 3, 4, 5, and 6)

- Allow space for diverse talks based on GOMO program and Community feedback
- Share new research, successes, challenges
- Highlight the value of ocean observing to science and society
- Look for opportunities to collaborate and partner
- Consider what GOMO Science Talks should look like in 5, 10, 30 years

## Session 3: Science Talks | Physical Oceanography, Extreme Events, Air-Sea Flux | 1:15 - 2:45 PM (90 min)

- Session co-chairs: Cheyenne Stienbarger, Jim Todd
- How are we advancing the observing networks of ocean physics and chemistry?
  - Extreme events/air-sea interactions [Johna Rudzin, 1:15 PM]
    - Air-sea flux [Elizabeth Thompson, 1:25 PM]
    - Ocean heat [Greg Johnson, 1:35 PM]
    - Boundary currents, XBTs [Ivenis Pita, 1:45 PM]
    - Surface drifters [Martha Schönau, 1:55 PM]
    - GTMBA [Mike McPhaden, 2:05 PM]
- Panel discussion [2:15 PM, 30 min]

#### BREAK | 2:45 - 3:00 (15 min)

## Session 4: Science Talks | Carbon, Biogeochemistry, and Marine Ecosystems | 3:00 - 4:30 PM (90 min)

- Session co-chairs: Cindy Garcia, Alyse Larkin
- How are we advancing the observing networks of ocean chemistry, biology, and ecosystems?
  - Air-sea pCO2 flux [Amanda Fay, 3:00 PM]
  - Ocean interior carbon and GLODAP [Leticia Barbero, 3:10 PM]
  - BGC-Argo [David Nicholson, 3:20 PM]
  - Bio-GO-SHIP [Adam Martiny, 3:30 PM]
  - Marine ecosystems [Phyllis Stabeno, 3:40 PM]
  - International Arctic Buoy Program [Ignatius Rigor, 3:50 PM]
- Panel discussion [4:00 PM, 30 min]

#### Day 1 Wrap-Up | 4:30 - 4:45 (David Legler, 15 min)

#### DAY 2 | Wednesday Jul 26, 2023 8:30 AM - 5:00 PM ET

# Goal 2 (Continued): Innovate and evolve the ocean observing network to address emerging needs and opportunities for ocean health, ocean economy, weather and climate.

#### Session 5: Science Talks | Innovative Technologies | 8:30 - 10:00 AM (90 min)

- Session co-chairs: David Allen, Kathy Tedesco
- What are the emerging opportunities in ocean observing technologies?
  - Uncrewed Surface Vehicles developed for GOOS: A success story of Public-Private Partnership of NOAA Research and Saildrone [Dongxiao Zhang, 8:30 AM]
  - Next-generation technology for 20-year-old air-sea CO2 instrumentation [Adrienne Sutton, 8:40 AM]
  - The Incorporation of GNSS into NOAA National Water Level Observation Network (NWLON) [Peter Stone, 8:50 AM]
  - Towards an Arctic Ocean profiling array [Susan Wijffels, (9:00 AM]
  - Innovative Technology for Arctic Exploration Program [Calvin Mordy, 9:10 AM]
- Panel discussion [9:20 AM, 40 min]

#### BREAK | 10:00 - 10:15 AM (15 min)

## Session 6: Science Talks | Model Improvements and Applications | 10:15 - 11:45 AM (90 min)

- Session co-chairs: Emily Smith, Sarah Tucker
- How can we use novel model-based approaches to innovate and evolve ocean observing and its applications?
  - Hurricane forecasting observing system experiments & data assimilation [Matthie Le Henaff, 10:15 AM]
  - Global open ocean data for BGC-Argo research [Larissa Dias, 10:25 AM]
  - Subseasonal-to-seasonal weather predictions [Chidong Zhang, 10:35 AM]
  - Sea level forecasting [Matthew Widlansky, 10:45 AM]
  - Arctic modeling (sea ice, ocean, land, atmosphere) [Chris Cox, 10:55 AM]
  - Assessment products (Arctic Report Card) [**Twila Moon**, 11:05 AM]
- Panel discussion [11:15 AM, 30 min]

#### GROUP PHOTO | 11:45 AM - 12:00 PM (15 min)

#### LUNCH | 12:00 PM - 1:15 PM (1 hour 15 min)

## Goal 3: Improve the value, accessibility, and usability of observational data for informed decision-making.

#### Session 7: Data Workshop | 1:15 - 4:45 PM (3.5 hours)

- Data workshop co-chairs: Cindy Garcia, Alyse Larkin, Ann Zinkann
- Guiding points:
  - Introduce the draft Data Strategy Plan and co-develop plan with the Community
  - Identify the challenges, gaps, and key activities. What can GOMO do to bridge said gaps (proposed solutions and thoughts)
  - How can we move forward with these actions in a sustainable manner?
  - Developing metrics of success and indicators

#### Data Workshop: Intro & Data Strategy Visioning | 1:15 - 1:30 PM (Data Team, 15 min)

#### Data Workshop: Overview Presentations | 1:30 - 2:00 (30 min)

- Data strategy and governance [Kevin O'Brien, 1:30 1:45 PM]
- Metrics of success and indicators [Mathieu Belbeoch, 1:45 2:00 PM]

#### BREAK | 2:00 - 2:15 PM (15 min)

#### Data Workshop: Working Session (2 Breakout Sessions) | 2:15 - 4:00 PM (1 hour 45 min)

- Facilitators: Kevin O'Brien, Mathieu Belbeoch, Eugene Burger, Alex Kozyr, Liqing Jiang, Mathew Biddle
  - Working Session 1 (with two breakout groups) [2:15 3:05 PM]
  - Working Session 2 (with two breakout groups) [3:10 4:00 PM]

#### BREAK | 4:00 - 4:15 PM (15 min)

Data Workshop: Report Out from Working Session and Next Steps | 4:15 - 4:45 PM (30 min)

- Working session report out [4:15 4:35 PM] (20 min 10 min each group)
- Final discussion & next steps [4:35 4:45 PM] (10 min)

#### Day 2 Wrap-Up | 4:45 - 5:00 (David Legler, 15 min)

#### DAY 3 | Thursday Jul 27, 2023 8:30 AM - 1:00 PM ET

# Goal 4: Develop and capitalize on the expertise, diversity and capacity of the ocean observing enterprise.

#### Session 8: Identifying GOMO Stakeholders | 8:30 - 9:30 AM (60 min)

- Session co-chairs: Jessica Snowden, Ann-Christine Zinkann
- Guiding questions:
  - How do you best identify the right level of stakeholders?
  - How do you prioritize the core stakeholders group relevant to your activities?
  - How far along the value chain do you recommend developing a stakeholder mapping?
  - What are some best practices you recommend when engaging stakeholders in your operations?
  - How do you incorporate stakeholder needs into your decisions and weigh their needs to agency priorities? And how do you then prioritize investments?
- Panel discussion: Shirley Murillo, AJ Reiss, Marian Westley, Sheekela Baker-Yeboah, Debra Hernandez, Kathleen ONeil, Jun Zhang

#### Session 9: Broadening Engagement and DEIJA | 9:30 - 10:30 AM (60 min)

- Session co-chairs: Jessica Gwinn, Sandy Lucas
- Guiding questions:
  - What are the policies and best practices for ensuring a safe and inclusive community?

- Where are we succeeding as a community? Where are the gaps in DEIJA we should focus on?
- How can GOMO lead in making ocean science more inclusive and equitable?
- Panel discussions:
  - 1) Workplace violence prevention and response, SASH [Marie Herndon, 9:30 AM, 20 min]
  - 2) Broadening engagement and other DEIJA activities [Diane Stanitski, Alexis Valauri-Orton, 9:50 AM, 40 min]

#### BREAK | 10:30 - 11:00 AM (30 min)

Session 10: Communicating the Importance of Ocean Observations | 11:00 AM - 12:00 PM (60 min)

- Session co-chairs: Jessica Mkitarian, Sarah Tucker, Jessica Gwinn
- Guiding questions:
  - How can we better coordinate communications across our community?
  - How can we communicate our science beyond the ocean observing community?
  - How do we develop consistent and effective messaging on the value of ocean observing?
- Panel discussion: Monica Allen, Adi Hanein, Claire Montgomery, Rayne Sabatello

Session 11: Reflections on Building the Future of the GOMO Community | 12:00 - 12:30 PM (David Legler, 30 min)

Closing Remarks | 12:30 - 1:00 (30 min)