GOMO Banner 2021 Workshop

From left to right: US Air Force C-130 Cargo airplane is pictured loading 8 drifters that were deployed in front of Hurricane Teddy (Sept. 2020); GO-SHIP launched the first GO-BGC Argo float, named Europa (March 2021); PIRATA buoy was deployed via the NOAA Ship Ron Brown (Feb. 2021); CCE-1 buoy is pictured rescued days after breaking from its anchor (June 2020).

 

BIENNIAL GOMO COMMUNITY WORKSHOP

Monday, July 12 and Tuesday, July 13 | 1:00 - 5:00 PM EDT

 

Workshop Goals:

  • Identify priorities for GOMO areas of growth in FY22-FY25 based on new Strategic Plan;
  • Share recent accomplishments with the ocean observing community which advance the Strategic Plan and meet societal needs;
  • Identify ways to advance diversity, equity, and inclusion both in the research community and in our NOAA program and labs;
  • Network with our community
     

Workshop Resources:

Registration Form
Virtual Meeting Best Practices
Agenda
 

12:30 PM Networking Lunch | optional

 

1:00 PM Welcome and Goals | David Legler & Jessica Snowden

  • Introduction, NOAA/OAR/GOMO leadership messages

  

1:15 PM FY22 & FY23 Budget Overview and GOMO Strategic Plan | David Legler

  • Current status, challenges, opportunities in GOMO resources

  • Overview of strategic goals, leading to presentations and discussion

 

1:45 PM 5-MINUTE BREAK

 

1:50 PM Goal 1: Sustain global ocean monitoring and observing for long-term continuity

and improve data quality and system efficiency

  • Moderator: Emily Smith

  • Presentations

    • Sara Purkey/Argo

    • Dave Munro/Carbon

 

2:20 PM Discussion Goal 1

  • Moderator: Emily Smith

 

3:00 PM 15-MINUTE BREAK

 

3:15 PM Goal 2: Innovate and evolve the ocean observing network to address emerging

needs and opportunities for ocean health, ocean economy, weather & climate

  • Moderator: Jim Todd

  • Presentations

    • Samantha Wills/TPOS 

    • Lance Braasch/Drifters

 

3:45 PM Discussion Goal 2

  • Moderator: Jim Todd
     

4:25 PM 5-MINUTE BREAK

 

4:30 PM Wrap up, expectations for Day 2 | David Legler

 

5:00 PM Early Career Networking Happy Hour | optional (30 minutes)

 

12:30 PM Networking Lunch | optional

 

1:00 PM Opening Remarks and Recap | David Legler

 

1:15 PM Announcement of new GOMO Awards and Communications Update | Jessica
Snowden & Jessica Mkitarian

 

1:30 PM 5-MINUTE BREAK

 

1:35 PM Goal 3: Improve the value, accessibility, and usability of observational data for

informed decision-making.

  • Moderator: Kathy Tedesco

  • Presentations

    • Phil Thompson/Sea Level

    • Kevin O’Brien/Data Management

 

2:05 PM Discussion Goal 3

  • Moderator: Kathy Tedesco

 

2:45 PM 15-MINUTE BREAK

 

3:00 PM Goal 4: Develop and capitalize on the expertise and capacity of the ocean

observing enterprise

  • Moderator: Alma Vázquez-Lule

  • Presentations

    • Jessica Cross/DEI and Indigenous Communities

    • Renellys Perez/DEI Latinos@NOAA

 

3:30 PM Discussion Goal 4

  • Moderator: Alma Vázquez-Lule

 

4:10 PM 5-MINUTE BREAK

 

4:15 PM Closing Remarks and Next Steps | David Legler & Jessica Snowden

                                           

                                                  

GOMO Community Workshop 2019. We look forward to seeing you virtually in 2021 and in person again soon!